Welke mechanische switch past het beste bij jou?

26 mei 2018 | door Game Experience

Voordat ik je ga vertellen wat voor switches er het beste bij jou passen, ga ik je eerst uitleggen welke switches er überhaupt bestaan. In het vorige blog bericht: ‘Waar moet ik letten bij het aanschaffen van een Gaming toetsenbord?‘ staat beschreven wat de verschillen zijn tussen Membraan-, Half-Mechanisch- en een volledig Mechanisch toetsenbord.
Mocht je dit nog niet duidelijk zijn raad ik je aan dat bericht eerst te lezen.

Hoe werkt een mechanische switch?

Mechanische toetsenborden registreren de toetsaanslagen door het indrukken van een individuele mechanische schakelaar onder elke toets, ook wel switch genoemd. Elke switch bestaat uit een veer en een steel. De steel maakt contact met de veer die de toetsaanslag registreert.
Dus de voordelen van een mechanisch toetsenbord is dat de toetsen gevoeliger zijn, en dat je elke toets kunt vervangen!

Welke switches bestaan er nou allemaal?

Er zijn ontzettend veel verschillende type switches. Bijna alle switches worden gemaakt door het bedrijf Cherry. Sommige bedrijven maken gebruik van andere of zelfgemaakte switches. Zoals switches als Kailh of Romer G. In dit bericht beschrijf ik alleen de meest populaire switches: rood, blauw en bruin.

Cherry MX Rood (Gamers)

Rode switches zijn lineaire switches. Dit houd in dat de toetsen minder kracht nodig hebben om in te drukken, maar je voelt of hoort niet wanneer de toets geregistreerd wordt. Deze switch is erg populair bij gamers omdat het snel reageert en minder kracht nodig is om de knop lang in te drukken.

  • Gevoelig
  • Geen feedback
  • Kracht tot actuatiepunt: 45 gram

Cherry MX Blauw (typisten & programmeurs)

Blauwe switches worden ook wel clicky switches genoemd. Bij deze blauwe switches hoor je de klik wanneer er een toetsaanslag wordt geregistreerd. Dit komt van pas bij typen, programmeren en het spelen van strategiespellen. Omdat je hier goed voelt wanneer de toets word geregistreerd, hoef je de toetsen niet helemaal in te drukken waardoor je minder snel moe wordt van het typen.

  • Duidelijk voel- en hoorbare feedback
  • Goed hoorbaar
  • Kracht tot actuatiepunt: 50 gram

Cherry MX Bruin (all-round)

Bruine tactile switches zijn feitelijk een compromis tussen rode en blauwe switches. Bruine switches hebben een stille maar voelbare hobbel wanneer je het actuatiepunt bereikt. Bij het helemaal indrukken biedt de bruine switch ook tegenkracht. Dit maakt het een goede keuze als je veel typt én gamed.

  • Voelbare feedback
  • Minder gevoelig dan rode switches, minder feedback dan blauwe switches.
  • Kracht tot actuatiepunt: 50 gram
Hulp nodig? Chat met ons
Game-Experience