Gaming Monitor, waar moet je op letten?

Gaming monitorBij een goede game pc hoort natuurlijk een een echte gaming monitor. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
De reactietijd, de verversingssnelheid en of je nou beter voor FreeSync of G-Sync kunt gaan. Hieronder komen de verschillende specificaties aan bod.

De reactietijd

Pixels in een beeldscherm veranderen voortdurend van kleur en vormen samen een beeld. De tijd die een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen, dat is de reactietijd (ook wel responstijd genoemd).

Wanneer pixels niet snel genoeg van kleur veranderen lijkt het beeld te blijven hangen. Dat effect noemt met ghosting.
Verder kan een hogere responstijd zorgen voor vervagende kleuren wat men motion blur noemt.

Neem een monitor die tijdens het gamen niet meer dan 2 ms heeft. Zo weet je zeker dat je geen last hebt van ghosting. De meeste gamers hebben zelfs het liefste een reactietijd van 1 ms.

De verversingssnelheid (refreshrate)

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak per seconde het beeld wordt ververst. Verversingssnelheid wat ook wel refreshrate genoemd wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Een monitor van 60 Hz ververst dus 60 keer per seconde het beeld.

Waarom is het van belang?

Tijdens het spelen van games bereik je een bepaalde hoeveelheid frames per seconde (fps). Hoe krachtiger je videokaart, hoe hoger de fps. En hoe hoger de fps, hoe vloeiender beelden er tijdens het gamen uitzien.
Maar stel je hebt een beeldscherm van 60 Hz en je haalt 120fps, dan word je ‘begrenst’ door je gaming monitor omdat je monitor niet meer kan zien dan 60fps.

Kortom als je een matige grafische kaart hebt en 60fps in games bereikt maar toch een monitor koopt van 144 Hz zal je het effect niet zien.
Andersom geld dit natuurlijk hetzelfde, als je een krachtige grafische kaart hebt maar een 60 Hz monitor wordt je begrenst door je monitor en ga je dus niet meer zien dan 60 Hz.

Wat is nou het verschil tussen de framerate en refreshrate?

De framerate is hoe vloeiend je videokaart beelden produceert.
De refreshrate (verversingssnelheid) is hoe vloeiend je monitor een videosignaal weergeeft die het van de videokaart ontvangt.

Maar dan ben je er nog niet!

De kabel is natuurlijk ook van belang. Niet elke kabel kan deze hoge refreshrate aan. Een DisplayPort kabel wordt tegenwoordig als standaard gebruikt bij hoge refreshrate beeldschermen. Een DisplayPort 1.2 ondersteunt dan ook 144Hz in 1080p. Ga je voor een hogere resolutie en een hoge refreshrate dan raad ik je een Displayport 1.4 aan. Deze DisplayPort 1.4 ondersteunt resoluties tot 8K (7680 x 4320) at 60Hz en 4K op 120Hz. Maar ook een Dual-Link DVI ondersteunt 144Hz.
HDMI 1.4 zendt alleen 1080p video signalen door in 120Hz.

Dan hebben natuurlijk ook nog G-Sync of FreeSyncDe technologieën G-Sync en FreeSync zijn vergelijkbaar, die zorgen allebei voor een betere ‘samenwerking’ tussen je monitor en videokaart.
G-Sync is ontwikkeld door Nvidia en werkt alleen met videokaarten van dit merk en FreeSync is van AMD en werkt alleen met videokaarten van dit merk.
G-Sync en FreeSync doen in principe hetzelfde. De technologieën zorgen beiden voor het synchroon lopen van het aantal frames per seconde (fps) dat de videokaart oplevert en de verversingssnelheid van de monitor.
Door G-Sync of FreeSync zijn de verversingssnelheid en de frames per seconde gelijk.

Wat is het voordeel van G-Sync of FreeSync?

Als de verversing van je monitor en videokaart niet gelijk lopen krijg je last van tearing (een oud beeld en een nieuw beeld verschijnen naast elkaar op je scherm) of stuttering (een hapering in de gameplay). G-Sync en FreeSync verhelpen deze storende effecten.
Let wel op dat G-Sync alleen wordt ondersteund door middel van een DisplayPort. En FreeSync via Displayport en in sommige gevallen via HDMI. G-Sync en FreeSync zijn zeer waardevolle toevoegingen voor je gaming monitor. Zeker als je hardware niet helemaal up to dat is, zorgt het voor een stabiele fps. Heb je een AMD videokaart, dan heb je geluk want FreeSync is goed betaalbaar. De prijze nvan een G-Sync monitoren liggen een stuk hoger.

TN of een IPS paneel?

De 2 meest populaire panelen bij een gaming monitor zijn TN en IPS. Een TN paneel heeft een kortere reactietijd, maar de kijkhoek is ook kleiner. Staat het scherm iets gedraaid, bijvoorbeeld bij een opstelling met meerdere schermen, dan zie je het beeld wellicht minder goed. Een IPS paneel heeft een grotere kijkhoek en geeft kleuren mooier weer, maar heeft vaak wel een hogere reactietijd.

Vragen over een gaming monitor

Nog niet helemaal uit welke gaming monitor je moet kiezen. of toch nog iets meer uitleg nodig? Neem gerust contact met ons op.

Bekijk hier onze gaming monitoren

Game-Experience