SSD of HDD, Wat is het verschil?

SSD of HDD het zijn twee verschillende schijven voor computers en laptops. Ze worden allebij gebruikt om data op te slaan, maar wat is het verschil?

Wat is een HDD (Hard Disc Drive)?

Een HDD is een digitaal opslagapparaat met een gemagnetiseerde metalen schijf. De schijf heeft dus draaiende delen. Wanneer deze schijf ronddraait, scant een digitale lees-/schrijfkop de schijf voor toegang tot de informatie die op de schijf staat opgeslagen. Dit kun je heel erg goed horen!

Wat is een SSD?

Een SSD is een digitaal opslagapparaat met meerdere onderling verbonden flash-geheugensticks. Anders dan een HDD bevat een SSD geen bewegende onderdelen. In plaats daarvan werkt het net als je losse USB-stick, maar dan beter! De lees- en schrijfsnelheden zijn hoger, de totale opslagcapaciteit is groter ene betrouwbaarheid van een SSD is vele malen beter dan die van standaard losse USB-sticks. Omdat er geen bewegende onderdelen zijn, is de behuizing van SSD’s vaak heel compact. Hierdoor zijn SSD’s veel te vinden in laptop- en tablettoepassingen.

Wat is het voordeel van een SSD?

SSD of HDDHet grootste voordeel is dat het vele malen sneller is dan een HDD namelijk 10 keer sneller! Waar een HDD 50MB/s kan schrijven kan een SSD dit 10 keer zo snel dus met 500MB/s. Tevens zijn SSD’s zeer betrouwbaar. Omdat er geen bewegende delen in zitten kan er dus niet veel kapot gaan. De meeste SSD’s kunnen een kracht van 1500 G weerstaan, wat betekent dat ze jouw gewoontes met weinig tot geen risico op beschadiging kunnen bijhouden.
Tevens bieden SSD’s zeer krachtige prestaties. Een SSD heeft geen draaiende delen waardoor de prestaties zeer hoog blijven. Een HDD start gemiddeld op in zon 1 tot 3 minuten waar een SSD enkele seconden over doet.

Wat is het voordeel van een HDD?

De HDD bestaat al erg lang en is daardoor steeds betrouwbaarder geworden. Tevens zijn HDD’s goedkoper voor hetzelfde geld heb je daardoor ongeveer 2 keer zo veel opslag.

SSD of HDD

De grote vraag SSD of HDD . De SSD gebruik je voornamelijk om de Microsoft Windows op te installeren en een enkele game op te installeren, Afhankelijk van je SSD grootte. En de HDD gebruik je voor de opslag van overige spellen, game opnames en overige data.

Zijn dit de enige opslagtypen?

Er zijn meerdere soorten SSD’s bekijk; het volgende artikel voor meer info over deze SSD’s.