NVMe SSD of een SATA SSD?

Er zijn verschillende soorten SSD’s, NVMe SSD en SATA SSD Maar welke moet je nou kiezen? Hier leggen we uit wat het verschil is tussen deze SSD’s

Wat zijn NVMe SSD’s?NVMe SSD en SATA SSD

NVMe staat voor Non-Volatile Memory express (NVMe) is een communicatieprotocol dat speciaal voor Solid State Drive (SSD) is ontwikkeld. Een nieuwe generatie SSD’s is in aantocht en heeft al een redelijke start gemaakt. De tweede generatie is uiteraard nieuwer en sneller dan de Solid State Drive. Nieuwere SSD’s noemen we NVMe SSD’s en de oudere generatie wordt SATA SSD’s genoemt. Samen met de nieuwe soort aansturing is er ook een nieuwe soort aansluiting om SSD’s aan te sluiten, M.2. De nieuwe generatie laptops zijn meestal voorzien van deze nieuwe generatie SSD’s.

Wat voor soorten NVMe SSD’s zijn er?

Er bestaan 3 verschillende soorten NVMe SSD’s. De mSATA SSD, M.2 SSD en de PCI-express SSD.

• mSATA SSD’s zijn geschikt voor laptops, ultrabooks en pc’s met een mSATA-aansluiting. mSATA heeft een maximale snelheid van 600 MB/s.
  • M.2 SSD’s geschikt voor laptops, ultrabooks en pc’s met een M.2-aansluiting. Kies de juiste sleutel: M, B of B+M. Kies de juiste lengte voor je moederbord: 30, 42, 70, 80 of 110 millimeter. Het ligt erg aan welk type M.2 je neemt maar er van uit gaan dat je voor 80 mm gaat, aangezien dit de meest verkochte versie is, ligt de gemiddelde leessnelheid op 1500 MB/s en de gemiddelde schrijfsnelheid op 3000 MB/s.
  • PCI-express SSD’s zijn geschikt voor pc’s met een PCI-aansluiting. PCIe x4 heeft een maximale snelheid van 2000MB/s.

Waarom zou ik een NVMe boven een SATA SSD kiezen?

Een NVMe SSD is simpelweg gewoon sneller, nieuwer en compacter. Er zijn geen kabels meer bij nodig. De NVMe SSD’s worden direct op het moederbord aangesloten waardoor je geen last krijgt van een ‘bottleneck’ door een kabel of iets dergelijks.  De snelheid van NVMe SSD’s liggen ook stukken hoger zoals hierboven beschreven.

Heeft u toch liever een SATA SSD of een HDD of wilt u het verschil hiertussen weten? Lees dan ons vorige bericht.