De verschillen tussen Intel en AMD

Het verleden tussen Intel en AMD

Zoals velen wellicht niet weten is AMD begonnen in 1969 als een klein bedrijf dat veel productiewerk voor andere processorfabrikanten deed. Het x86-tijdperk begon eigenlijk tegelijk met de introductie van de IBM-PC. IBM eiste destijds van Intel dat er een tweede leverancier voor deze processor zou komen. Intel benaderde haar toenmalige partner AMD, en deed er een technologieruil mee. AMD kreeg hierdoor dus de beschikking over de ontwerpen van Intel-processoren en werd hierdoor leverancier van de x86-processoren.

De processoren werd dan ook met een dubbel merk uitgebracht. Dit wil zeggen met een Intel en een AMD logo op de processor. De concurrentie vond dus niet plaats door de technieken van chips die AMD of Intel destijds had, maar wel om de fabricagetechnieken. Dit bepaalde dan ook enigszins de snelheid van de processoren. Dit ging enkele jaren zo door totdat er over het gebruik van de 80386-processor een hevige strijd ontstond. Na een lange juridische strijd besliste een arbitragecommissie in 1995 in het voordeel van AMD.

Na de beslissing van de arbitragecommissie in 1995 kreeg AMD tot 2009 rechten om x86-processoren te maken, maar Intel zou niet langer verplicht zijn toekomstige ontwerpen met AMD te delen. AMD moest dus vanaf 2009 zijn eigen processor gaan ontwerpen.

Intel en AMD van tegenwoordig

Intel werd altijd gezien als de ‘Porsche onder de processoren’ en AMD werd gezien als ‘een Volkswagen’ echter is ook AMD erg gegroeid door de jaren heen en is het verschil nihil. Het grootste verschil wat nog steeds redelijk van toepassing is, is dat AMD-processoren een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben en extra warmte produceren.
En dan Intel relatief wat duurder is dan AMD maar hogere specificaties en betrouwbaarheid heeft. Maar ook deze specificaties is een strijd tussen AMD en Intel die wel erg dicht bij elkaar ligt. Het ene moment is AMD uitgekomen met een nieuwe processor en dan is deze sneller, vervolgens komt Intel met het antwoord op die processor en is deze weer sneller.

Conclusie

AMD en Intel hebben beiden technologieën die de snelheid van de processor verhoogt. Intel heeft de Hyper-Threading technology en de verschillende microarchitecturen. AMD heeft daar tegenover de SenseMI technologie die effectiever gebruikt maakt van de beschikbare energie en kunstmatige intelligentie gebruikt om de processen te versnellen. Maar de Intel technologie zorgt wel voor de meeste snelheid in de processor ten koste van het energieverbruik terwijl AMD met de SenseMI technologie energiezuiniger is dan de Intel Processor. Het is dus voor de gebruiker een afweging om te gaan voor een energiezuinige AMD-processor of voor een snellere Intel processor.  

Lees hier alles over de verschillende technologieën van Intel en AMD.

Afbeeldingsresultaat voor amd ryzen          Gerelateerde afbeelding

Hulp nodig? Chat met ons
Game-Experience